زنان افغان در کنار پيشرفت ها با چالشهايى نيز مواجه اند
خبرنگار ويدا بره کى & احمدشاه عرفانيار.Mar 8, 2012 - 15:33
شهرکابل (پژواک، ١٨حوت٩٠): سفارت هاى بريتانيا، کانادا و امريکا در کابل، روز هشت مارچ را براى زنان افغانستان تبريک گفته و در کنار پیشرفت های چشمگیر در عرصه هاى مختلف، ميگويند که زنان افغان با چالش های عمده اى نيز مواجه اند.
امروز(١٨حوت) مصادف باهشتم مارچ، روزجهانى زن است که ازآن در جهان به شمول افغانستان، طى مراسمى تجليل به عمل مى آيد.
در خبرنامه اى که از سوى سفارت بريتانيا، به آژانس خبرى پژواک مواصلت نموده، گفته شده است که اکنون زنان افغانُ در نهادهای جامعه مدنی فعالیت داشته و میزان تعلیم و رشد اقتصادى شان افزایش يافته و دراين عرصه، پیشرفت های چشمگیری صورت گرفته است.
منبع سهم و اشتراک زنان در سیاست، محو خشونت علیه زنان و دسترسی یکسان زنان به تعلیم و تربیه در سراسر افغانستان را، از جملۀ پیشرفت های قابل ملاحظه عنوان نموده، علاوه کرد که زنان در بخش هاى مختلف بخصوص در تصمیم گیری های دولت و پارلمان، پيشرفت هاى خوبى دارند.
براساس معلومات منبع، رشد تعلیم و تربیۀ زنان، فعالیت ها در نهادهای جامعۀ مدنی و موجوديت زنان در کابینه، که ده سال قبل در افغانستان امکان پذیر نبود، نقش بسا مهمی را ایفا نموده اند.
اما در خبرنامه آمده است، باوجود این همه دستاوردها، چالش های عمده يى هنوزهم باقی مانده که لازم است براى از بين بردن آن، تلاش هاى زيادى صورت بگيرد.
منبع افزوده است: "تامین امنیت و اشتراک زنان در سیاست، محو خشونت علیه زنان و دسترسی یکسان زنان به تعلیم و تربیه در سراسر افغانستان، از جمله موضوعات مهم در آینده خواهد بود."
خبرنامه علاوه کرده است که نکتۀ مورد عطف برای دولت بریتانیا در روز جهانی زن، امسال "کمک زنان به رشد اقتصادی" میباشد، که این موضوع به طور خاص به افغانستان ارتباط دارد.
به گفتۀ منبع، دولت بریتانیا به حمایت از حقوق زنان از طریق فعالیت ها در سراسر افغانستان متعهد میباشد؛ چه این حمایت در زمینۀ آموزش نیروهای پولیس افغان باشد و یا از طریق سهمگیری زنان در انتخابات و روند دیموکراتیک.
براساس خبرنامه، دسترسی به تعلیم و تربیه برای دختران، جهت برآورده ساختن این هدف، اهمیت زیاد دارد تا آنها به مثابه زنان تجارت پيشه، سیاستمدار و سهم گیران اقتصادی تبديل شوند.
همچنان در خبرنامۀ سفارت کانادا گفته شده که تجلیل روز جهانی زن، در زمانی است که پیشرفت ها، انعکاس مشکلات جاری و بازنگری گامهای آینده به سوی توسعه همه جانبۀ زندگی زنان را نشان میدهد.
شیلی وایتنگ شارژدافیر کانادا در کابل گفت: "با تجلیل این موقع خاص، کانادا بار دیگر برتعهد خود در راستای بهتر ساختن زندگی زنان و دختران افغان تاکید مینماید."
خبرنامه افزوده است که کانادا به ضروریات زنان و دختران، به حمایت از یک تعداد پروژه های وسیع که بر صحت، آموزش وحقوق بشری تمرکز میکند، رسیدگی ميکند.
خانم شیلی افزود: "سفارت کانادا در تشویق دولت افغانستان برای عملی ساختن قانون؛ به تقویه، نگهداشت و پیشرفت حقوق بشر برای زنان و دختران افغان ادامه میدهد، و ما به حمایت از زنان افغان و سازمانهایی که کار خستگی ناپذیر را برای تطبیق تغیيرات مثبت در زندگی زنان و دختران افغان انجام میدهند، ادامه میدهیم."
منبع افزوده است که اوایل این هفته، سفارت کانادا میزبان نمایش "Memory Boxes" یا بکس های خاطرات بود، که خاطرات شخصی یک گروپ زنان افغان را به نمایش گذاشت.
در عين حال، در خبرنامۀ سفارت امريکا، فرارسيدن هشت مارچ به همه زنان افغان تبریک گفته شده و در آن آمده است که زنان افغان در ده سال گذشته، پيشرفت هاى چشمگيرى بخصوص در بخش جندر(تساوى حقوق مرد و زن از حيث کار) داشته است.
منبع به نقل از راين کراکر سفير امريکا در افغانستان گفته است که در جريان اين مدت، زنان افغان در بخش تعليم و رشد اقتصادى، فرصت هاى خوب و چشمگير داشته اند.
از سوى ديگر، فلیسا دایرود Felisa Dyrud سرباز امريکايى که در قوماندانى نيروهاى آيساف در کابل ايفاى وظيفه ميکند، دستاوردهای زنان افغان را طی ده سال اخیر، چشمگیرخوانده؛ اما گفت که هنوزهم زنان افغان، برای دریافت حقوق و جایگاه شان در اجتماع، نیاز به مبارزۀ بیشتر دارند.
اين خانم امريکايى که دوستان افغانش وى را فرزانه مینامند؛ در مصاحبه با پژواک گفت که اتحاد و همبستگی خانم های افغان، میتواند از میزان خشونت ها بکاهد.
وى نقش رسانه ها و نهادهای دفاع از حقوق زنان را در زمینۀ کاهش خشونت علیه زنان، مهم خواند و افزود که فعالیت زنان افغان، درعرصه های مختلف زندگی، او را نیز الهام بخشید تا به زندگی باورمند شود.
اين سرباز آيساف گفت: "خانم های افغان با وجود مشکلات اجتماعی و اقتصادی که دارند، خیلی نیرومند و امیدوار به آیندۀ شان هستند."
خانم دایرود که از دوسال بدینسو در چوکات آیساف درافغانستان فعالیت دارد، علاوه کرد که دوست داشت روزبین المللی زن را در کنارخانواده اش تجلیل کند؛ اما ماموریت نظامی اش در افغانستان مهمتراست؛ زیرا ازاین طریق او میتواند به همکاری دوستانش، خانم های افغان را کمک نماید.
وى با آنکه دررشتۀ ادبیات انگلیسی در اکادمی هوایی شهرکلیفورنیای امریکا تخصص دارد؛ اما به زبان روان دری هم صحبت نموده، گفت تصمیم دارد تا ازاین پس، ادبیات فارسی را فرابگیرد.
دفتر مطبوعاتى آيساف در کابل ميگويد که ١٤٢ نظامى و ١٠٠ غير نظامى زن در قوماندانى مرکزى آيساف در کابل ايفاى وظيفه ميکنند.
درسال۱۹۱۰ ميلادى، خانم آلمانى و منشى سازمان بين المللى زنان، به نام کلارا زکتين ( (Clara Zektin در كنگره بين المللى زنان در كنفرانس كوپنهاگن دنمارک، روز هشتم مارچ را به عنوان روز جهانى زن، پيشنهاد کرد و از سال ۱۹۱۱ ميلادى، رسماً از اين روز به عنوان (روزجهانى زن) همه سال در جهان تجليل به عمل مى آيد.
نظرات شما عزیزان: